Det blåser nytt och frisk när det i helgen 13–14 april anordnas tonsättarweekend i Helsingborg. Anledningen till samlingen är att Föreningen Svenska Tonsättare (FST) fyller 100 år.

Arrangörerna Musik i Syd, Dunkers kulturhus och Helsingborgs kammarmusikförening har bland annat lyckats få omtalade The Riot Ensemble bland de medverkande. Sedan starten 2012 har ensemblen gjort mer än 160 uruppföranden – och lägger till ytterliga sex med Helsingborgskonserten. Det blir uruppföranden av ett  beställningsverksprojekt med Musik i Syd och FST.

De tonsättare som presenterar nyskrivet är tre nordiska och tre brittiska: Asta Hyvärinen (FI), Marcela Lucatelli (DK), Ansgar Beste (SE), Aaron Einbond (UK), Georgia Rodgers (UK) och Donghoon Shin (UK).

 

Dessutom kommer svenska Essens:1 som består av violinisten Ian Peaston och klarinettisten Per Johansson; de ägnar sig åt nyskapande kombination av pop-, folk-, film-, klassisk och nyskriven musik. Verk av tonsättarna Tobias Broström, Stefan Klaverdal och Johan Ullén kommer att framföras.

Musica Vitae deltar med sin konstnärliga ledare Malin Broman (viola) samt finländske violinisten Pekka Kuusisto i musik av Andrea Tarrodi. Ett uruppförande här, också: Acanthes – Konsert för violin, viola och stråkorkester. Dessutom Tarrodis Paradisfåglar samt Sorg och Glädje (för tenor och cello, bearbetat för viola och cello) och Arnold Schönbergs Verklärte Nacht.

 

Rundabordssamtal

kommer att handla om den den samtida konstmusikens roll. Samtalsdeltagare blir Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare Kungl. Musikaliska akademien, Karin Karlsson, programchef Malmö Live, Peter Wilgotsson, verksamhetschef Festival och utland, Musik i Syd och Martin Jonsson Tibblin, FST.

Plats för allt är Dunkers kulturhus, Helsingborg.

Hela programmet


Medlemmar i The Riot Ensemble är:
Andrew Connington
Ausias Garrigos
Amy Green
Philip Haworth
Aaron Holloway-Nahum, konstnärlig ledare och dirigent
Goska Isphording
Pétur Jónasson
Claudia Maria Racovicean
Sarah Mason
Louise McMonagle
Tim Rutherford Johnson
Sarah Saviet
Adam Swayne
Stephen Upshaw
Kate Walter

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.