Legendarisk saxofonkvartett får Guldkvasten

2017 års Guldkvasten från KVAST går det till en grupp musiker som sedan 1980-talet har bedrivit ett målmedvetet arbete för en mer jämställd repertoar – Stockholms Saxofonkvartett. Prisutdelningen ägde rum i samband med en av Svensk Musikvårs 40 konserter lördagen den 17 mars i Guldfoajén, Kungliga Operan.

Kvartetten med eldsjälen Jörgen Pettersson i spetsen prisas för framstående insatser för kvinnliga tonsättare genom decennier.

Motiveringen:
Stockholms Saxofonkvartett är sedan decennier en av Sveriges främsta och mest oumbärliga ensembler för framföranden av ny musik av kvinnliga tonsättare, nationellt och internationellt. Genom att driva pedagogiska projekt med unga musiker och musikskapare lägger de också grunden för framtida kvinnliga tonsättarskap. I centrum för detta står eldsjälen Jörgen Pettersson. Han är även konstnärlig chef för den repertoarmässigt jämställda Svensk Musikvår – Festivalen för svensk konstmusik.

Stockholms Saxofonkvartett/föreningen Studio 53 har under åren uruppfört hundratals verk av kvinnliga tonsättare från hela världen. För många tonsättare har gruppens framföranden blivit avgörande.

– Vi ser Guldkvasten som en mycket fin bekräftelse på vårt arbete. En härlig känsla och stor ära som ger oss mycket energi att fortsätta med samma envishet. Vi har haft ett generationsskifte med nya musiker som lyfter vårt arbete ytterligare genom att fullständigt naturligt beakta genusfrågorna. Det är fantastiskt att kunna konstatera att det fortskrider med nya krafter säger Jörgen Petterson (även konstnärlig ledare för den festivalen Svensk Musikvår).

 

Bilden: Astrid Pernille Hartmann, ordf. KVAST, Jörgen Pettersson, Matias Karlsen Bjørnstad, Sven Westerberg, Linn Persson, Per Hedlund och Leif Karlborg. Foto: Hampus Andersson 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.