Finska Avanti! hotas av konkurs

Den finska kammarorkestern Avanti! som 1983 startades på initiativ av Esa-Pekka SalonenOlli Pohjola och Jukka-Pekka Saraste står nära konkursens rand.

Anledningen är att ensemblen krävs på 500,000 euro av det finska Undervisnings- och kulturministeriet därför att Avanti fått alltför stora statsbidrag under åren 2013 t o m 2017. Enligt myndigheten borde orkestern betala tillbaka hela 751,359,16 euro, men summan har därefter justerats till en halv miljon för att verka rimligare …

För år 2018 har ensemblen ännu inte fått något beslut om statligt stöd/finansiering (som skulle vara ca 180,000 euro).

På nedgång

Konstnärlig ledare för Avanti är sedan 1998 klarinettisten Kari Kriikku. Ensemblen har genom åren legat i framkant beträffande dirigenter, solister och tonsättare. T ex med storheter som Oliver Knussen, Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Susanna Mälkki, Emmanuel Ax, John Storgårds, Hannu Lintu, Barbara Hannigan, Pekka Kuusisto, Matthias Pintscher, Uri Caine och Django Bates.

I sanningens namn ska dock nämnas att Avanti det senaste decenniet inte gjort sig lika kända som den profilerade avantgarde-ensemblen för nutida musik den var i starten. De senaste åren har man haft väldigt få framföranden.

Salonen – Saariaho-protest

Nu har de tidiga Avanti-profilerna, med bl a Esa-Pekka Salonen och Kaija Saariaho, i ett pressmeddelande gått ut och protesterat mot återbetalningskraven.  Man menar att Undervisnings- och kulturministeriet försöker skyla över sina egna brister genom att begrava orkestern med ett beslut som kan vara juridiskt hållbart men som går emot ministeriets egentliga uppgifter.

 

Bilden: Pianisten Peter Jablonski och dirigenten Hannu Lintu efter en konsert med Avanti.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.