Pianisten Friis Johansson möter E.T.A. Hoffmann

Många känner nog till namnet E.T.A. Hoffmann. Men vem var han som fick leva mellan 1776 och 1822 och hann bli 46 år?

Hoffmann hette egentligen Ernst Theodor Wilhelm (E.T.W.) men hade så stark beundran för Wolfgang Amadeus Mozart att han bytte sitt tredje förnamn till Amadeus.

 

Superbegåvning

E.T.A. var var ett universalgeni – författare, kompositör, skicklig ämbetsman (regeringsråd), musikskribent, musikpedagog, direktör vid musikteater, tecknare/gravör och hyllad för sina karikatyrer. Han komponerade åtskilliga s k sångspel, en opera, en symfoni, musik för kammarensemble, kyrkomusik med mera.

Som författare var han synnerligen produktiv och brukar betecknas som en av de främsta företrädarna för den tyska romantiken. Han var en mästare i det korta formatet, novellerna. Tre av Hoffmans noveller finns även med i Jacques Offenbachs Hoffmans äventyr.

 

Katten Murrs tankar

I en blandning av konsert och föreläsning kommer pianisten Peter Friis Johansson att ge mera ljus över E.T.A. Hoffmann. Det händer på Bistroscenen i Kulturkvarteret, Kristianstad, den 6 mars.

Friis Johansson utgår från Hoffmans roman  Katten Murrs tankar om livet, samt fragmentarisk biografi över kapellmästaren Johannes Kreisler i form av slumpvisa makulaturblad och kommer att presentera märkliga gestalter i en musikalisk deckargåta där vad som helst kan hända.

Musiken som spelas är Robert Schumanns op. 16 Kreisleriana samt  verk av Claude Debussy, Pjotr Tjajkovskij och naturligtvis musik av huvudpersonen E.T.A. Hoffmann.

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.