Alerta kammarorkestern i Växjö – dvs Musica Vitae – tappar till hösten sin orkesterchef. Istället får de henne som VD för hela Musik i Syd, där orkestern tillsammans med Ensemble Mare Baltikum ingår.

Det är sålunda Susanne Rydén det handlar om. Hon som sedan 2016 även är Kungl Musikaliska Akademiens preses (dessutom den första kvinnliga i hela akademiens historia!).

 

Lysande sopran inom tidig musik

Susanne Rydén tillträder tjänsten 1 oktober 2018 och efterträder Martin Martinsson.

I under omkring  25 år var hon verksam som en av Europas mest framgångsrika sopraner inom den tidiga musiken. Efter studier till sångpedagog vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, soliststudier vid Schola Cantorum Basiliensis samt privat i London turnerade hon från 1989 tills för några år sedan i ständigt ökande omfattning runt världen som sångerska, och samarbetade regelbundet med barockvärldens främsta dirigenter och ensembler.

 

Kulturentreprenör

2011 grundade Susanne Rydén Smålands Kulturfestival. En festival som rönte både lokal och internationell uppmärksamhet och som beskrivits som ”den optimala kombinationen av tradition och innovation”. Festivalen arbetade aktivt för att föra in kulturen i alla dess former i nya rum och därigenom nå nya målgrupper. För sitt engagemang och arbete tilldelades hon Årets Turismpris av Smålands Turism och utsågs 2015 till Årets kreativa entreprenör av Region Kronoberg.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.