HemOperaSing-a-long-opera av Ingmar Bergmans Trollflöjten

Sing-a-long-opera av Ingmar Bergmans Trollflöjten

Göteborg Film Festival (pågår från den 26 januari t om den 5 februari) vill testa något nytt för denna sin 41:a årgång. Tretton sångare från GöteborgsOperans Kör hjälper till att dra upp volymen när Bio Roy ger sing-a-long-opera med Ingmar Bergmans klassiska filmatisering från 1975 av W A Mozarts Trollflöjten.

Efter introduktion och gemensam uppsjungning är det bara att hänga på Håkan Hagegårds fågelfångare Papageno och alla de andra: Nattens Drottning, Pamina, Sarastro och Tamino. I salongen kommer tretton av GöteborgsOperans sångare att sitta utspridda och sjungande följa textremsan på bioduken.

 

Du behöver inte sjunga bra 

– Främst för att det är roligt! Sing-a-long av musikaler är ju inget nytt, men opera – går det ens? Min första reaktion var ”nej, Trollflöjten funkar inte” när frågan kom från Göteborg Film Festival.

– Trollflöjten har inte många trallvänliga melodier och opera är oftast betydligt mer tekniskt svårt att sjunga med i än musikal. Men det finns en poäng i att visa hur avancerad Mozart kan vara. Och det viktigaste är inte att sjunga bra utan att bli inspirerad, säger Olof Söderberg, tenor i GöteborgsOperans Kör, och även den som håller i uppsjungningen.

 

Sing-a-long-operan av Bergmans Trollföjten äger rum tisdagen den 30 januari kl 17:30 på Bio Roy i Göteborg. Uppsjungning i salong före visningsstart med Olof Söderberg (sång) och Lisa Fröberg (piano). Svensk textning. Filmlängd: 135 minuter.


Trollflöjten är ett av den svenska film- och tv-historiens allra största verk. SVT finansierade bygget av en exakt kopia av Drottningholmsteatern i Filmhuset och resultatet blev en omtalad – och mycket dyr – produktion; liksom en konstnärlig och publik megaframgång 1975.

 

Foto: Per Adolphson © SVT Bild

%d