Scenkonstmuseet arkiverar #tystnadtagning

Det som händer hösten 2017 kommer inte att glömmas – på flera sätt..

Scenkonstmuseet samlar in uppropet och de vittnesmål som kommit in under #tystnadtagning. Det görs i samarbete med personerna bakom uppropet. Materialet kommer därmed att bevaras för framtiden.

Mer än 800 vittnesmål samlas in

Uppropet och de insamlade vittnesmålen är inte bara av vikt för branschen och dess fortsatta utveckling, det är ett viktigt tidsdokument, värt att bevara för framtiden.

Över 800 skådespelare samlats i ett gemensamt upprop där de berättar om sexuella övergrepp och trakasserier som de utsatts för i teater- och filmbranschen.

Inga förövare pekas ut

Uppropet och vittnesmålen, som fortfarande strömmar in, kommer att bli en del av arkivet – sökbart och tillgängligt. Alla vittnesmål lämnas anonymt och inga förövare pekas ut i materialet.

– Att samla in, bevara och tillgängliggöra materialet från #tystnadtagning känns som en självklar uppgift för oss. Vi säkerställer att den som i framtiden vill undersöka vad som egentligen hände hösten 2017 kan hitta svar på sina frågor, säger teaterarkivarie Marianne Seid, som kommer att arbeta med insamlingen.

 

Foto: Jonas André/Musikverket

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.