Leve kammarmusikarrangörerna! Utan dem stannade Musik-Sverige utanför storstäderna upp. Ta Ljusnarsbergs kammarmusikförening, till exempel. I den lilla orten Kopparberg arrangerar och engagerar de på nytt musiker. Som nu, Berwaldensemblen.

Söndagen den 26 november avslutar Ljusnarsbergs kammarmusikförening hösten med Berwaldensemblen som ger en konsert i församlingshemmet i Kopparberg.

– De skulle ha kommit redan förra hösten, men sjukdom förhindrade. Istället kom då Treitlerkvartetten som vi minns som en enastående musikupplevelse. Två av medlemmarna i den kvartetten ingår i Berwaldensemblen, berättar Thomas Lundkvist, ordförande i Ljusnarsbergs kammarmusikförening.

 

I Kopparberg omfattar Berwaldensemblens framföranden två med Franz Berwald samtida, Josef Rheinberger och Johannes Brahms.

Josef Rheinberger (1835-1901): Pianokvartett Ess-dur op. 38
Johannes Brahms (1833-1897]: Poco Adagio ur Pianokvartett A-dur
Joaquin Turina (1882-1949): Pianokvartett a-moll op. 67

 

Om Berwaldensemblen

Anders Inge, violin, tillhörde under 1970-talet ensemblen Camerata Bern som engagerades vid Deutsche Grammophon och gjorde där en mängd inspelningar med bl.a cellisten Mstislav Rostropovich och oboisten Heinz Holliger. Han arbetar sedan 1979 i stockholmsorkestrarna och med egen stråkkvartett där man framgångsrikt har breddat repertoaren till att omfatta argentinsk tango och ungersk csardas. Anders innehar sedan några år tjänsten som organist och musikansvarig för konsertserier i Gagnefs församling i Dalarna.

Jonna Inge, violast och mezzosopran, studerade vid the Royal Scottish Academy of Music and Drama. Efter examen 2004 och flertalet erhållna kammarmusikpriser har Jonna jobbat med ensembler som t ex The Scottish Chamber Orchestra. I Sverige frilansar Jonna som kammarmusiker, bl.a. i egna Treitlerkvartetten, och som orkestermusiker. Hon har varit stämledare i flertalet kammarensembler t.ex. Camerata Nordica och spelat kammarmusik ihop med några av Europas främsta kammarmusiker, som Andrew Watkinson (Endellionkvartetten) och Jaap Schröder. Som sångare framträder Jonna både som solist och som korist.

Erik Jakobsson, studerade i Stockholm för Stig Ribbing och Ester Bodin på piano och hos Anders Inge och Josef Grünfarb på violin. Bosatt i Köpenhamn där han har spelat i Danmarks Radios symfoniorkester, Sjællands symfoniorkester och i Kungliga Operan. Efter dirigentstudier hos bl.a. Jorma Panula och Giancarlo Andretta debuterade han med Odense symfoniorkester 2009 och har dirigerat bl.a. Sjællands Symfoniorkester, Randers Kammarorkester, liksom Helsingborgs och Norrköpings symfoniorkestrar.

Anja Inge har studerat cello för Mats Rondin, Stanimir Todorov och Lars-Inge Bjärlestam. Med pappa Anders och storasyster Jonna har det blivit regelbundna konserter i Storbritannien och Skandinavien och under senare år även i Ungern, Malta och USA. Anja har ett starkt intresse för dans, vilket har lett henne till flera samarbeten inom dans och teater, då bland annat med Lisa Torun Dance Company med föreställningen SeeSaw, där hon framträdde som dansande cellist. Efter studietiden i Malmö jobbade hon i Malta Philharmonic Orchestra och bildade där klarinetttrion Camilleri Trio.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.