En av världens äldsta musikfestivaler med inriktning på västerländsk konstmusik är Nordiska musikdagar, som numer heter Nordic Music Days; anordnades första gången 1888 i Köpenhamn av de nordiska tonsättarföreningarna.

Nordic Music Days hålls varje år i någon av de nordiska huvudstäderna (förra året i Reykjavik). Nu går man över Nordsjön och arrangerar 2017 års festival i Storbritannien.

 

28 september – 1 oktober blir det nordiska musikdagar i London. Som värd står Southbank Centre (som väljer att ha tonsättaren Kaija Saariaho som portalfigur, bilden ovan). Programmet arrangeras av Föreningen Svenska Tonsättare och Nordiska Komponistrådet som en del av Nordiska Ministerrådets satsning Nordic Matters.

Esa-Pekka Salonen (i öppningskonserten med ”sin” Philharmonia Orchestra), de svenska artisterna Gidge och TMRW, norska gruppen Pjúsk, vokalgruppen Kata från Färöarna, de svenska jojksångarna Cecilia Persson och Jörgen Stenberg är några av det tjugotal artister samt 40 nordiska tonsättare som presenteras på musikfestivalen.

 

Samtliga verk på festivalen är komponerade av tonsättare från de nordiska länderna, och verken framförs av några av Storbritanniens mest intressanta ensembler som Exaudi, Distractfold och The Riot Ensemble.

– Genom att arrangera Nordiska musikdagar i London vill vi nå ut till en bredare publik än på hemmaplan. Intresset för nordisk kultur har länge varit stort i Storbritannien, och vi ser ett värde i att vårda och stärka de kulturella banden mellan Norden och Storbritannien, säger Martin Q Larsson, konstnärlig ledare för Nordic Music Days 2017.

Utöver konsertprogrammet erbjuds ett workshop- och seminarieprogram med fokus på såväl musikutbildning för barn, aktuella frågor för tonsättare i Norden och Storbritannien, samt olika workshops för tonsättare och sångare, både professionella och amatörer.

 

Tonsättarrepresentationen är hyfsat jämställd. Av de kompositörer som finns med är 37 % kvinnliga tonsättare. Länder-fördelningen för de 40 är 14 från Sverige, 9 från Danmark, 7 från Island, 6 från Finland, 4 från Norge, 1 från Färöarna.

Tytti Arola Finland
Ansgar Beste Sverige
Daniel Bjarnason Island
Jonas Broberg Sverige
Malin Bång Sverige
Henrik Denerin Sverige
Marcus Fjellström Sverige
Ben Frost Australien/Island
Bára Gisladóttir Island
Ruben Sverre Gjertsen Norge
Pelle Gudmundsen-Holmgreen Danmark
Hildur Gudnadóttir Island
Eyvind Gulbrandsen Danmark
Jarkko Hartikainen Finland
Hanna Hartman Sverige
Anders Hillborg Sverige
Madeleine Isaksson Sverige
Bente Leikne Thoren Norge
Lars Lundehave Jensen Danmark
Ole Lützow-Holm Sverige
Mads Emil Nielsen Danmark
Mette Nielsen Danmark
Per Nørgård Danmark
Unn Paturson Färöarna
Pjúsk Norge
Ann Rosén Sverige
Osmo Tapio Räihälä Finland
Kaija Saariaho Finland
Jean Sibelius Finland
Bergrún Snæ Björnsdóttir Island
Simon Steen Andersen Danmark
Johan Svensson Sverige
Camilla Söderberg Sverige
Bent Sørensen Danmark
Mirjam Tally Estland/Sverige
Anna Thorvaldsdóttir Island
Øivind Torvund Norge
Adam Villagi Finland
Christian Winter Christensen Danmark
Djuro Zivkovic Sverige

Allt på webben

Alla konserter och andra framföranden livestreamas och kan följas på webben – på den här adressen ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.