Vara vågar växa med kulturen

Det var en djärv kommunledning som för snart 20 år sedan beslutade att ett konserthus skulle byggas i Vara, mitt ute på västgötaslätten (mellan Falköping och Trollhättan). Kommunen, som idag har ca 16,000 invånare, har med Vara konserthus efter det tydligt markerat sin plats på den svenska kulturpolitiska kartan.

Sedan 2003 blandas det friskt med scenutbudet i Vara konserthus. Klassisk musik möter jazz, country, pop och rock. Det bjuds på dans, teater, opera, musikal och stå-upp-komik.

Och publiken kommer; förra året cirka 70,000 besökare! Samarbetet med Västra Götalandsregionen bidrar starkt till det stora utbudet och den varierade publiken. Vara är ett regionalt kulturcentrum.

För Vara som ort har det välbesökta konserthuset betytt att fastighetspriserna i kommunen stigit rejält. Ett 50-tal nya arbetstillfällen har tillkommit och servicenäringar som hotell, servering och taxi har fått mer att göra.

”2017 års superkommun”

När tidningen Dagens samhälle skulle kora årets superkommun (man premierar kommuner där människor arbetar och skapar värde, snarare än kommuner dit högavlönade flyttar för att sova om nätterna) stod Vara som segrare. (Övriga nominerade var Sundbyberg, Stockholm, Solna, Luleå, Linköping, Umeå, Båstad, Åre).

Sture Carlsson, ordf Vara konserthus

Kultur och utbildningskluster

Nu står man inför nästa steg i konserthusets utveckling genom satsningen som kallats Sprintenprojektet.

– Detta projekt berör mycket mer än konserthuset och innebär att det i och kring konserthuset och Lagmansgymnasiet skapas ett kultur- och bildningskluster med få eller inga motsvarigheter någon annan stans i landet. När allt är klart kommer Vara få ett kvarter som sjuder av liv och kreativitet, säger Sture Carlsson, ordförande i Vara konserthus AB

– Gymnasisterna blandas med andra elever som utbildar sig till musikproducenter eller gourmetkockar. Publiken i konserthuset erbjuds ett ökat utbud – inte minst det som är riktat till barn och ungdomar, men också med musik och teater för vuxna som vi inte har plats för idag. Konserthuset blir en plats där artister från när och fjärran kan hyra in sig för att förbereda program som skall gå på turné över landet – men med premiär i Vara naturligtvis, fortsätter Sture Carlsson.

Nytt: Black box

Konkret innebär utbyggnadsplanerna för konserthusets del att det byggs ytterligare en konsertlokal, en så kallad ”black box., Det ska bli ett flexibelt rum som kan användas för konserter, dans- och teaterföreställningar med sittande publik men också för t.ex. hip-hop konserter med stående ungdomspublik. Lokalen kan också användas för  konferenser med kulturinslag som blivit konserthuset specialitet.

Hösten 2018 beräknas nybygget stå invigningsklart.

 

Webbplatsen för Vara konserthus ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.