Kulturprisad Sofia Jannok

Sparbanken Nords Kulturpris delas ut en gång per år för att lyfta människor som stimulerar och utvecklar kulturen i Norrbotten. Pristagaren ska bo i, eller ha annan särskild anknytning till länet, och ska ha bidragit med en värdefull kulturinsats för Norrbotten.

Det gör sångerskan, låtskrivaren och klimataktivisten Sofia Jannok, som fick detta kulturpris den 27 april.

 

Sofia Jannok är kanske mest känd som samisk artist och låtskrivare. Hennes musik ären blandning av jojk, visa och jazz. Men hon har också synts och hörts som programledare, och nu senast som skådespelare i den svenska thrillerserien Midnattssol.

Sofia har också gjort sig ett namn som en person som engagerar sig i klimatfrågan och lyfter den samiska kulturen.

Sofia Jannok får priset för att hon som en av de mest etablerade artisterna i Sápmi, genom sitt breda engagemang och sin musikaliska förmåga visat upp en del av den samiska kulturen för världen, och för att hon satt Norrbotten och Sverige på den internationella kulturkartan.

– Det är inte alltid i faktaböcker som sanningen träder fram. Det är ofta i kulturen som de verkliga berättelserna finns, säger Sofia Jannok. Min musik speglar en samtid som alltför ofta göms.

 

Till Sofia Jannoks webbplats ›

Foto: Matthew Phillips

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.