Det nya säsongprogrammet för Kungl Filharmonikerna och Stockholms konserthus presenterades idag av konserthuschefen Stefan Forsberg. I de kvarter som just nu präglas av allvar och sorg efter terrorattentatet påminde Forsberg om att livet måste gå vidare, musiken nå ännu högre höjder och att huset vill vara öppet för fler.

Sedan tog han ett symboliskt kliv åt sidan och blev den säljande konserthuschefen, som glad och stolt kunde presentera allt som kommer att hända under spelåret 2017–2018.

Det blir rikligt med ny musik, flera nya konsertprojekt, gott om kvinnliga tonsättare, åtskilliga kvinnliga dirigenter etc. Samt ökad tillgänglighet, både  rumsligt (ny, stor ramp mot Hötorget) och digitalt; utökad version av Konserthuset Play.

 

Dirigentparad

Årets Nobelkonsert (8 december) leds av Gustavo Dudamel. Bland övriga toppdirigenter som under säsongen leder Kungliga Filharmonikerna syns Riccardo Muti (18-19 januari), Herbert Blomstedt (17-19 maj), Semyon Bychkov (25-26 oktober), Franz Welser-Möst (8-9 november och 22-24 februari), Manfred Honeck (27-28 september) och Christoph Eschenbach (15-17 mars).

Kvinnliga dirigenter får också plats på pulten. Anja Bihlmaier (13 augusti), Katarina Andreasson (12-13 september), Cathrine Winnes (3-7 oktober), Karina Canellakis (20-21 december), Joana Mallwitz (8-9 februari), Halldis Rønning (13-17 februari), Joana Carneiro (12, 14 april).

 

Sena konserter och konst/konsertprojekt

Ny fredag är en konserterie som på sena fredagkvällar (20:30) presenterar vår tids kammarmusik i Grünewaldsalen. Vin, öl, kaffe etc före konserterna och plats för musik komponerad från år 2000 och framåt.

Kungliga Filharmonikerna inleder också ett samarbete med konstnärsduon Alexandrov Klum (konstnären Iris Alexandrov och fotografen Mattias Klum). Det första gemensamma konsertprojektet har titeln Sagor från verkligheten (8 februari). Spännande installationer utlovas.

In i Konserthusets verksamhet kopplas även Operabyrån. Första inslaget blir i februari 2018 med föreställningen Ingjutet i mitt hjärta, en drömfantasi inspirerad av Antonia Bembos liv. Samarbetet med Operabyrån är planerat för tre år framåt.

 

Fem festivaler

Höstens tonsättarfestival den 16 till 24 november ägnas den österrikiske tonsättaren HK Gruber, som själv även medverkar som sångare, i sånger av bl a Kurt Weill och Hanns Eisler, med Stefan Lindgren vid pianot.

Vårens tonsättarweekend 12–15 april 2018 presenterar den svenska tonsättaren Andrea Tarrodi. Det blir en festival med bland annat fyra uruppföranden!

Pianorama pågår den 8 till 10 september – tre dagar och fyra konserter med pianot i centrum (och en hel del Roland Pöntinen). Lördag den 9 september drar ett pianomaraton igång, från kl 15.00 till kl 22.

Stravinsky-festival blir det den 12 till 21 oktober. Det blir en hyllning till en av 1900-talets viktigaste tonsättare, Igor Stravinsky.

Den femte festivalen kallas Måndag hela veckan. Den uppskattade konsertserien Äntligen måndag med stråktrion ZPR, Zilliacus-Persson-Raitinen, fyller 10 år, och firas med en veckolång, fullspäckad kammarmusikfestival från 3 april till 9 april 2018.

 

Två turnéer

Kungliga Filharmonikerna genomför två turnéer tillsammans med chefdirigent Sakari Oramo. I september medverkar Renée Fleming på en Europaturné, och i vår genomförs ytterligare en turné i Europa. Bland annat under dessa turnéer blir det plats för nio orkestergästspel i Konserthuset; Wienfilharmonikerna under ledning av Zubin Mehta hör till de finare besöken.

 

Hela säsongprogrammet finns här ›

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.