Pristagare på Folk- och Världsmusikgalan

Det var ett fullsatt konserthus i Helsingborg som den 19 mars firade prisceremonier för nio olika kategorier vid årets Folk- och Världsmusikgala.

Här presenterar vi två kategorivinnare – Årets kompositör och Årets artist:

Lena Willemark,
spelman och sångerska med rötterna i Älvdalen, tog hem Stims specialpris Årets Kompositör (10,000 kronor) med motiveringen

”Att kombinera traditionsmusik med nutida klanger är inte alldeles enkelt. Att förankra det gamla i det nyaste nya, att hitta en form där bägge delarna växer och sömlöst blir ett. Vår pristagare har på ett fantastiskt sätt hittat de gemensamma nycklarna men också spårat upp nya vinklar, varianter och vändningar som ger lyftkraft och lyster. Till och med med det ålderdomliga språket som blommar långt upp i Västerdalarna.”

 

Sara Parkman,
född i Ångermanland och aktuell med föreställningen Fäboland och hyllade skivan Skog, tog hem Årets Artist. Motivering:

”Med stark konstnärlig integritet, stor musikalitet, uppfinningsrikedom och målmedvetenhet skapar årets vinnare stor konst som överraskar, glänser och engagerar. Med en energi och en bredd som imponerar bjuds vi på musik vi inte visste att vi så starkt behövde. Det är sannerligen inte bara tanterna som regerar i år.”

 

Samtliga vinnare presenteras här ›

Foto: Peter Ahlbom

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.