175,000 kr till tre FST-pristagare

2016 års Rosenbergpriset, FST:s Interpretpris samt Musikens Möjliggörare. Tre priser om sammanlagt 175,000 kr delades ut i samband med festivalen Svensk Musikvårs avslutningsdag på Musikaliska i Stockholm.

 

Rosenbergpriset är ett svenskt musikpris på 75,000 kr som FST, Föreningen Svenska Tonsättare, utdelar till en tonsättare med betydelsefull och nyskapande verksamhet bakom sig. 2016 års pris tilldelas Thomas Jennefelt.

Motivering:
Thomas Jennefelt har alltsedan debuten Warning to the rich (1977) varit det tonsättarnav det svenska körundret cirkulerat ikring. Flera av hans kompositioner har blivit standardrepertoar i både svensk och internationell körtradition, och han är utan tvekan en av Sveriges främsta körtonsättare. Därtill har han komponerat flera större och mindre operor, samt instrumental kammarmusik. Han har också med själ och hjärta i många år engagerat sig för sina kollegor och för svenskt musikliv, som ordförande för FST, och vice preses i Kungl Musikaliska Akademien.

FST:s Interpretpris delas ut till musiker, körledare eller dirigenter som särskilt utmärkt sig genom att framföra samtida konstmusik. Priset är på 50,000 kr. 2016 års pris tilldelas pianisten Anna Christensson.

Motivering:
Med precision, virtuositet och vetgirighet har Anna Christensson alltsedan sin diplomkonsert 2007 etablerat sig som en av de intressantaste pianisterna i sin generation. Musikaliskt orädd rör hon sig obehindrat mellan de stora klassiska repertoarverken och helt nyskriven musik, och har medverkat vid ett hundratal uruppföranden. Hon har hyllats av kritikerna och fått flera utmärkelser för både framträdanden och CD-produktioner, och har med sitt klangsköna och distinkta spel framträtt på såväl musikfestivaler som dans- och teaterscener.

Musikens Möjliggörare utdelas till en konsertarrangör eller producent vars insatser varit av stor betydelse för nutida konstmusik. Priset innebär att mottagaren får beställa ett musikverk till ett värde av 50,000 kronor. 2016 års pris tilldelas Erik Skagerfält.

Motivering:
Sällan har beteckningen ”eldsjäl” passat bättre än på GotlandsMusikens producent och tillika tubaist, Erik Skagerfält. Träget och oegennyttigt, med en aldrig sinande entusiasm, har Erik lotsat sina gotska pipeblåsare genom eld och vatten i projekt efter projekt, det ena mer hisnande och oförutsägbart än det andra, och med stor framgång såväl konstnärligt som publikt. En Musikens Möjliggörare ska just möjliggöra musik, därför är det med stor glädje som priset detta år överlämnas till just Erik Skagerfält.

 

Foto: På plats för att ta emot priserna var Thomas Jennefelt (längst t v) och Erik Skagerfält (till höger). Anna Christensson deltog med en videohälsning från Bulgarien. Prisutdelare var Martin Q Larsson, FST:s ordförande.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.