Musikexportpris till Nina och Zara

Musikexportpriset, som delas ut av Regeringen, tillkännagavs idag. Priset går till till sångerskan/artisten Zara Larsson. Hederspriset för mångåriga insatser för svensk musikexport går  till sångerskan och ledamoten Kungl Musikaliska Akademien Nina Stemme (till vänster på bilden ovan).

Senast någon inom konstmusikområdet fick Musikexportpriset var 2004; det gick då till Anne Sofie von Otter. Hederspriset har tidigare gått till Anders Hillborg (2015), Radiokören (2010), Nils Landgren (2019), Robert von Bahr (2008), Eric Ericson (2007).

 

– Sverige fortsätter exportera musik av världsklass. Det känns extra roligt att priserna i de två kategorierna i år går till två kvinnor som inte bara med sina röster och artisteri sätter Sverige på kartan, utan också bidrar till att sprida en positiv bild av Sverige som ett jämställt, kreativt och innovativt land, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Regeringens Musikexportpris instiftades 1997 och firar i år alltså 20-årsjubileum.

 

Mer stöd för musikexport
Ann Linde meddelade också att regeringen kommer att bevilja branschorganisationen Export Music Sweden ytterligare näringsstöd under 2017 för att öka sina insatser med att få ut svenska låtskrivare, artister och musikbolag på strategiskt viktigt marknader.

 

Juryn för Musikexportpriset
består av ordförande Annika Rembe, generaldirektör Svenska Institutet och sekreterare Håkan Hjort, gruppchef UD-FH, Utrikesdepartementet, samt ytterligare nio ledamöter.

Ledamöter:
Christer Modig, verkställande direktör MTG Radio
Jesper Thorsson, verkställande direktör Export Music Sweden
Ludvig Werner, verkställande direktör IFPI
Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik, Sveriges Radio P2
Elisabet Widlund, verkställande direktör Musikförläggarna
Jonas Burman, chef Musikplattformen vid Statens musikverk
Claes Olson, redaktör Musikindustrin
Linda Portnoff, Musiksverige

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.