Norska Ungdomssymfonikerne väljer svensk dirigent

Ungdomssymfonikerne (The Norwegian National Youth Orchestra) har värvat den svenske dirigenten Johannes Gustavsson som ny konstnärlig ledare det kommande året.

Ungdomssymfonikerne är Norges nationella ungdomsorkester som består av de de mest begåvade musikstudenterna.

Orkestern ger sju till tio konserter om året. Ungdomssymfonikerne har varit en viktig aktör i det norska musiklivet sedan starten i Elverum, år 1973. De flesta verksamma norska professionella musiker i Norge och utomlands har haft Ungdomssymfonikerne som en betydande del av sin musikutbildning.

Johannes Gustavsson går i fotspåren av Ungdomssymfonikernes tidigare musikaliska ledare: Karsten Andersen och Ole Kristian Ruud.

Gustavsson har varit chefdirigent för Oulu symfoniorkester, Finland, sedan 2012, och är sedan 2015 chefdirigent för Wermland Opera i Karlstad.

 

Ungdomssymfonikerne grundades 1973 av några norska musikprofiler: Leif Jørgensen (tidigare konsertmästare i Oslofilharmonien), Harry Kvebæk (tidigare solotrumpetare i Oslofilharmonien), och Karsten Andersen (tidigare chefdirigent i Bergen Filharmoniske orkester).

Genom åren har orkestern framträtt med en rad namnkunniga solister och dirigenter:
Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Solveig Kringlebotn, Håkan Hardenberger, Barbara Hendricks, Henning Kraggerud, Anders Loguin, Eirik Raude, Ragnhild Heiland Sørensen, Håvard Gimse, Arve Tellefsen, Elisabeth Nordberg-Schulz, Ole Edvard Antonsen, Alban Gerhardt, Marita Kvarving Sølberg, Michael Collins, Marianne Beate Kielland, Henning Kraggerud, Martin Fröst. 
Eivind Aadland, Joseph Swensen, Andrey Boreyko, Ole Kristian Ruud, Rolf Gupta, Kristjan Järvi, Paavo Berglund, Marc Soustrot, Per Kristian Skalstad, Terje Mikkelsen, George Pehlivanian, Nicolae Moldoveanu, Leon Spierer, Carlos Spierer, Grzegorz Nowak, Hans Vonk, Ari Rasilainen, Emmanuel Krivine, Heinz Wallberg, Michel Tabachnik, Joseph Caballé Domenech, Peter Szilvay, Eivind Gullberg Jensen, Ingar Bergby, Arvid Engegård.

Läs mer på Ungdomssymfonikernes webbplats

 

Foto, Johannes Gustavsson: Anna Hult

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.