Flyt för musikern, sångerskan, spelmannen

En av de mest mångsidiga artisterna i Norden är kanske mer i hetluften än någonsin. Det virvlar ofta snabbt kring Lena Willemark. Riksspelman på både fiol och spilåpipa, musiker i ett antal folkmusik-konstellationer, sångerska – nu senast i en uppmärksammad urpremiär vid Ultraschall-festivalen i Berlin med Karin Rehnqvists verk Nio nätter.
Mer om framförandet här

Några veckor senare i januari utsågs hon till ledamot av Hederskollegiet vid Kungl Musikhögskolan; titeln motsvarar hedersdoktor vid andra universitet/högskolor.

Till årets Grammis, som delas ut i slutet av februari, är Lena Willemark nominerad i två kategorier: med skivan BLÅFERDI i Årets folkmusik/Visa och tillsammans med Cecilia Zilliacus i Årets klassiska med albumet DANSA.

 

Och i samband med att Högskolan Dalarna firar sitt 40-årsjubileum utsågs för första gången även två hedersdoktorer – Tom Ramstedt och Lena Willemark.

Motiveringen till Willemarks hedersdoktorat:  ”för banbrytande och genreöverskridande musik och för att ständigt ha vidgat sitt uttryck men vägrar ordna sig i något speciellt fack”. Högskolan anser också att Lena Willemark med sin självständighet och kommunikationsförmåga är en förebild.

Hedersdoktorerna kommer att få motta utmärkelserna den 17 mars under högtidliga former vid Högskolan Dalarna, Falun.

 

Foto: Per Kristiansen

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.