Långt före invigningskonserten den 26 januari 2017 var Kungl Musikhögskolans nya, stora bygge väldigt – på många sätt.

Byggnadsarea på 21,000 m², nya lokalytor på 15,000 m², 4 nya konsertsalar, 200 olika övningsrum och salar osv. ”Världens modernaste musikhögskola”.

Tre år tog bygget av det nya byggnadskomplexet vid Valhallavägen/Lidingövägen i Stockholm. Allt till en kostnad av runt 1 miljard kronor, plus ca 115 milj kronor till all utrustning och teknik. Väldigt mycket pengar, så det här måste bli bra …

Fyra uruppföranden

Invigningskonserten för särskilt inbjudna den 26 januari lovade mycket. Ungefär som att här ville man visa allmänhet och skattebetalare att det minsann inte kommer förspillas några värden.

Utanför och inne i den största konsertsalen – Kungasalen – framfördes Karin Rehnqvists nyskrivna stycke Här är musiken! (Rehnqvist är professor i komposition vid skolan).

Invigningsstycket beskrivs som en happening från foajé till konsertsal: ”Vad är en musikhögskola? Jo ett hus, där det övas och spelas i alla skrymslen och vrår från bittida till sent. Enskilt och i grupp. Starkt och svagt, högt och lågt.”

250 studenter deltog i denna happening. Stycket är i fyra delar:

  1. Ut ur övningsrummen
    Åtta solister från olika genrer spelar från balkongerna i foajén.
  2. Välkommen!
    Sjungs på många språk av tre körer, två altsaxofoner och vibrafon. Med frasen ”stig in, entre”” visar körsångarna publiken in i salen, där orkestern redan är igång och laddar rummet med melodi­ fragment och klang.
  3. Orkestern
    Under tiden publiken tar plats.
  4. Min sång
    Avslutar med körsångarna placerade runt om i salen (var det tänkt, men det blev på balkongen), för kör, harpa och stråkar.

Beställningsverket Här är musiken! dirigerades av Fredrik Malmberg.
Maria Misgeld – kulning
Magnus Holmander – klarinett
Ludwig Frydén Kristensson – piccolatrumpet
Eric Fabricius – elgitarr
Hampus Adami – trombon
Kim Persson – sopraninoblockfiöjt
Magdalena Eriksson – fiol/violin
Petrus Eurell och Filip Källner – altsaxofon
Aleksander Raknes Ulriksen – vibrafon

När alla 600 konsertstolar i Kungasalen var fyllda, fortsatte konserten med nästa uruppförande:

Light is like the water av Andrea Tarrodi. Ett stycke för symfoniorkester, kör och sopran, Kristine Nowlain, och dirigerat av Fredrik Malmberg.

 

Prorektorn vid KMH, professor Staffan Scheja, talade om ’arkitektur som frusen musik’ och följdes med ett invigningstal av monarken Carl XVI Gustaf. Det behövde inte avslutas med att några blå-gula band skulle klippas av – här blev det istället tre nyskrivna fanfarer i tät följd:

Snare in the fan-far, av Niklas Lagung
Sorgmod, av Maria Misgeld
Kvart-sekund marsch, av Magnus Larsson

Allt framfört av kularna Maria Misgeld, Alva Granström och Magdalena Eriksson, tillsammans med brassmusiker och slagverkare ur KMH Symfoniorkester.

Därefter nästa uruppförande, 1st Retrospective av Jesper Nordin med KMH Slagverkensemble och KMH Live Elektronikensemble, dirigerat av B Tommy Andersson.

En doholla.

Efter tal av ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, blev det ett framförande av KMH NyckelharpensembleMomentum – i arrangemang av Georg Oro och Olov Johansson, med Georg Oro, doholla.

 

Högtidlig presentation av nya ledamöter (hedersdoktorer) i KMH:s hederskollegium gjordes av  Sture Carlsson, ordf. i KMH:s högskolestyrelse. De fyra är Anne Sofie von Otter, Benny Andersson, Herbert Blomstedt och Lena Willemark.
Mer om hederskollegiet

 

Invigningskonsertens fjärde uruppförande blev Vi äger drömmarna av Benny Andersson med text av Björn Ulvaeus. Kören med KMH-studenter dirigerades av Hanna Ohlson Nordh.

Som avslutning ett ofta spelat stycke av Hugo Alfvén (från 1907) – Svenskt Festspel. Framförd av KMH Symfoniorkester under ledning av B Tommy Andersson.

AIX Arkitekter har sedan 2003 varit engagerade i bygget av KMH campus. Foto: Per Lindbom

 

 

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.