HemMusikutbildningVadstena Sång- och Pianoakademi – ny kulturutbildning

Vadstena Sång- och Pianoakademi – ny kulturutbildning

Nu har tio konst- och kulturutbildningar beviljats 300 årsplatser. Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som beslutar. Två av de nya utbildningarna hamnar i Vadstena.

Konst- och kulturutbildningar är eftergymnasiala utbildningar som bedrivs av fristående utbildningsanordnare. Utbildningarna förbereder för vidare studier på konstnärliga högskolor, leder till ett yrkeskunnande inom det konstnärliga eller kulturella området eller bidrar till att bevara eller utveckla kulturarvet., enligt Myndigheten för yrkeshögskolan.

 

Folkuniversitetet Öst har ansökt om att få bedriva Vadstena Sång- och Pianoakademi. I augusti 2017 startar två nya ettåriga konst- och kulturutbildningar, Vadstena Sång- och Pianoakademi – grundår och Vadstena Sång- och Pianoakademi – fördjupningsår.

Utbildningarna vänder sig till pianister eller sångare som vill fördjupa sina kunskaper inom den västerländska konstmusiken och det kammarmusikaliska samarbetet mellan pianist och sångare.

Vadstena Sång- och Pianoakademi ligger fokus på romansinterpretation, att tolka musiken och att förbättra de tekniska färdigheterna på den studerandes huvudinstrument. Idag finns ett stigande intresse för romansen som musikgenre, och den har en stor publik över hela världen.

 

– Beslutet innebär att Vadstena får två högkvalitativa musikutbildningar, vilket vi är väldigt glada över, då utbildningarna är unika i Sverige. Målet med de nya utbildningarna är att de till höstterminen 2018 ska slås samman till en längre, tvåårig utbildning, vilket blir möjligt om vi får statsbidrag, säger Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Bakom Vadstena Sång- och Pianoakademi står Folkuniversitetet Öst och stiftelsen Vadstena-Akademien. Utbildningarna har delvis sin grund i Musiklinjen på Vadstena Folkhögskola, en utbildning som läggs ned till sommaren 2017. Finansiering av de nya utbildningarna sker med bidrag från bland annat region Östergötland, Vadstena kommun, Linköpings stift, privata medel och studerandeavgifter.

Ansökan till utbildningarna öppnar den 1 februari och sista ansökningsdag är den 1 april 2017.

 

Bilden överst: Schubert am Piano av Gustav Klimt.

 

%d