Musikens mecenater utdöende?

Gaius Cilnius Maecenas föddes och var verksam sådär 70 f Kr och ett antal år e Kr. Rådgivare (och vän) till två romerska kejsare, Octavianus och Augustus. Maecenas var en sällsynt generös gynnare för konstnärer och författare. Från hans efternamn kommer begreppet mecenat.

Hur många nu levande mecenater inom konstmusikens område kan vi nu räkna med, och räkna upp? Härifrån kommer vi bara på Anders Wall (komplettera gärna och rätta!)

Sponsorer lär finnas. Men på något vis verkar de inte riktigt lika pålitliga och uthålliga som mecenat-folket. Dessutom har sponsorer så gott som alltid kommersiella avsikter och villkor med de slantar som avsätts. Och så är det där trista med logotyper och deras placering …

 

I detta ljus är det unikt och trevligt att få berätta om ännu en mecenatinsats från Anders Wall. Hans stiftelse ger tonsättaren Jacob Mühlrad (på bilden t h om Anders Wall) ett stipendium för att komponera ett nytt stycke för Kungl Filharmonikernas solo-cellist Johannes Rostamo med uruppförande våren 2018.

– Jag är oerhört tacksam, säger Jacob Mühlrad. Kammarmusiken är en otroligt vital del av konstmusiken och den klassiska musiken och tack vare stipendiet kan jag nu ägna den tid som behövs för att komponera verket.

 

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.