Abrahamsens vinnarcykel något för ambitiösa sopraner

Nordisk Råds musikpris 2016 går til Hans Abrahamsen fra Danmark, som modtager prisen for sin sangcyklus “Let Me Tell You” Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Tonsättaren Hans Abrahamsen från Danmark vinner Nordiska rådets musikpris 2016 för sin sångcykel “Let Me Tell You”. Prisutdelningen skedde den 1 november i DR Koncerthuset, Köpenhamn. Nordiska rådets priser är på 350,000 DKK (ca 47,000 Euro).

Bedömningskommitténs motivering:
Det är uppenbart för var och en som hör Hans Abrahamsens sångcykel “Let Me Tell You” att det är ett verk av mycket hög kvalitet. Verket kan förstås på många nivåer och uttrycker både substans och raffinemang i alla sina sköra, men samtidigt handfast hanterade texturer. Den symfoniska strukturen kan verka traditionell, men är även ny och uppfinningsrik, vilket ger verket en mycket modern karaktär.

Det är skrivet med stor yrkesskicklighet, inte minst när det gäller de bländande orkestrala nyanserna, men i synnerhet hanteringen av sången är anmärkningsvärd i kraft av den virtuosa användningen av rösten och den musikaliska talangen hos Barbara Hannigan, som verket är skrivet för. Det är sannerligen ett idiomatiskt verk.

Det känslomässiga uttrycket är fantastiskt detaljerat och starkt i sina många fasetter, speciellt i den långa avslutande sången (liksom i Mahlers Das Lied von der Erde), där verkets många förgreningar sammanförs och hela konceptet binds ihop.

Sammantaget framstår det som ett verk som kommer att överleva i repertoaren och vara en konstant utmaning för ambitiösa sopraner i många år framöver.


För övrigt är Hans Abrahamsen (f. 1952) en ovanligt prisad tonsättare. I september i år tilldelades han av musiktidskriften Gramophone The Contemporary Award 2016 (för just ”Let me tell you”). Och det största priset till en kompositör anses Grawemeyer Award for Music Composition vara, som utdelas av University of Louisville i Kentucky, USA. Prissumman är $100,000. I november 2015 fick Hans Abrahamsen ta emot det, också.

 

Nordiska rådets musikpris ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå. Vartannat år ges priset till ett verk av en nu levande kompositör och vartannat år går priset till en större eller mindre ensemble.

Nominerade till 2016 års musikpris

Av de 14 nominerade är 3 kvinnor …

Danmark

Finland

Färöarna

Grönland

Island

Norge

Sverige

 

 

Foto H Abrahamsen: Magnus Fröderberg

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.