HemMusikerKan musiken göra musiker sjuka?

Kan musiken göra musiker sjuka?

Det mentala välbefinnandet är inte på topp hos den 2,200 personer stora grupp musiker som deltagit i en undersökning som University of Westminster och MusicTank genomfört.

  • 71 % av de tillfrågade musikerna hade upplevt oro och panikattacker
  • 65 % av musikerna beskrev att de led/lidit av depression

Det innebär, att musiker löper tre gånger större risk att drabbas av depression jämfört med den genomsnittliga befolkningen (över 16 år).

Rapporten ”Can Music Make You Sick” är den största som någonsin genomförts. 2,200 musiker har deltagit, de flesta i Storbritannien, men även närmare 9 % från andra länder. Alla slags musiker: klassiska orkestermusiker, pop- och rockmusiker, folkmusiker, jazzmusiker, dansmusiker etc. Åldersspannet hos de medverkande i undersökningen är från 18 år till 55+. Av dem är 55 % manliga musiker, 44 % kvinnliga, 1 % annat kön.

 

Anledningarna till så många musikers mentala ohälsa är givetvis varierande. Men enligt rapporten är dåliga arbetsförhållanden i allmänhet en vanlig anledning till oro, stress och depression. Det nästan omöjliga att planera sin tid och framtid, med udda arbetstider som betyder att man inte kan umgås med familj och vänner på ett normalt sätt. En starkt bidragande faktor är också – låg, eller nästan ingen, ekonomisk ersättning.

 

Rapporten om musikernas mentala hälsa är beställd av organisationen Help Musicians UK och författad av Sally Anne Gross och Dr. George Musgrave vid University of Westminster / MusicTank.

Läs hela rapporten här

 

 

%d bloggare gillar detta: