Stort kulturstipendium till Anna Eklund Tarantino

Hon är operasångerskan som med ”engagemang och hjärta förflyttat finkulturen från de stora salongerna till den lilla orten”. Hon är Anna Eklund Tarantino och den lilla orten är Dala-Floda, en samling byar i Gagnefs kommun med ca 700 invånare.

Det är Landstinget Dalarnas kulturpris 2016 som Anna Eklund Tarantino får. Stipendiet är på 100,000 kr och motiveringen lyder:

 

”Sångerskan som med engagemang och hjärta förflyttat finkulturen från de stora salongerna till den lilla orten. Anna Eklund Tarantino tillgängliggör en smal genre för en bred publik och arbetar hängivet för allas rätt att få utöva operakonsten och uppleva musikens kraft.”

 

Anna Eklund Tarantino är operasångerska och konstnärlig ledare för ”Musik på slottet” i Stockholm. Hon är dessutom initiativtagare till Dala-Flodas operafest. Hon har sitt fritidsboende i Dala-Floda och har under sex somrar arrangerat såväl operaföreställningar som operakurser för unga med funktionsvariationer, som får uttrycka sig i operaform utifrån sina förutsättningar och sedan framföra för en publik. Opera framförs dessutom varje sommar i ortens ICA-butik.

Sommarens operafest var en succé med Carmen/UggleKarin förflyttad till den egna byns historia och dess egna byoriginal. Med stort engagemang från lokalbefolkningen och i samarbete med professionella musiker och sångare skapade de rubriker även på nationell nivå.

 

Webbplatsen för Dala-Floda Operafest


Landstinget Dalarna har sedan 1963 årligen utdelat ett kulturpris. Enligt stadgarna ska priset tilldelas en, eller undantagsvis flera, i länet födda, verksamma, eller till länet på annat sätt knutna personer inom litteraturens, konstens, musikens, forskningens, folkbildningens eller annat därmed jämförligt område. Organisation eller institution som är verksam inom nämnda område kan också tilldelas priset.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.