Fotot på den 12-åriga afghanska flyktingflickan blev snabbt ikonisk. När fotografen Steve McCurrys bild publicerades på omslaget till National Geographics juninummer 1985 blev den omedelbart en symbolbild för kriget i Afghanistan (när Sovjetunionen ockuperade landet och stred mot USA-stödda Mujaheddin).

Nu har hon gripits av pakistansk polis för innehav av falska pakistanska ID-handlingar. Hon heter Sharbat Gula och är idag en drygt 40-årig änka med fyra barn. Hon riskerar nu ett 14-årigt fängelsestraff.

 

j-e_gardinermonterdiorch_2Ikonisk har även omslagsserien till Monteverdikörens och dirigentfenomenet John Eliot Gardiners cd-serie The Bach Cantata Pilgrimage blivit. Ett musik-gigantiskt projekt som gick ut på att under ett år (1999–2000) göra liveinspelningar av Johann Sebastian Bachs samtliga kantater för kyrkoårets söndagar. Det blev 188 kantater på 28 cd-skivor …

En lysande prestation med en räcka lika lysande sångar- och orkesterinsatser.

Till denna cd-serie (på märket Soli Deo Gloria) valdes Steve McCurrys bilder. Den afghanska flickan finns på volym 8; med kantaterna för den 15:e samt 16:e söndagen efter Trefaldighet.

På dubbel-cd:n medverkar (svenska) Malin Hartelius, Katharine Fuge, William Towers, Robin Tyson, James Gilchrist, Mark Padmore, Peter Harvey, Thomas Guthrie
samt The Monteverdi Choir, The English Baroque Soloists under dirigenten Sir John Eliot Gardiner.

Inspelningarna är gjorda i Bremen och i Santiago de Compostela under år 2000.

 

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.