Den så kallade kultursamverkansmodellen (24 bokstäver!) har länge varit underfinansierad.

– Välkommet att staten skjuter till 30 miljoner kronor till den regionala kulturen i sin budgetproposition. Det behöver nu följas upp hur långt det räcker och hur medlen används, kommenterar Svensk Scenkonst, som också välkomnar också de 70 miljoner kronor som särskilt anvisas till de regionala musikinstitutionerna.

– Scenkonstbranschen står inför stora utmaningar de kommande åren. Det är därför glädjande att regeringen förbättrar förutsättningarna för de regionala scenkonstinstitutionerna genom att tillföra nya pengar till kultursamverkansmodellen. Svensk Scenkonst har de senaste åren påtalat konsekvenserna av dess underfinansiering, att ojämlikheten ökar mellan de mer resursstarka regioner som själva kan tillskjuta medel och de som inte har den möjligheten, säger Stefan Forsberg, ordförande i Svensk Scenkonst.

De tillförda medlen kan ses som ett första spadtag i en riktning mot en mer hållbar modell. Det kommer behövas ytterligare åtgärder för att genomföra en anpassning till den nya regionindelningen.

– När vi inom en snar framtid kommer att gå från 21 till 6 regioner, behöver det finnas en finansieringsmodell som vi kan känna trygghet inför och som skapar förutsättningar för en långsiktig planering för professionell scenkonst i hela landet, kommenterar Stefan Forsberg.

Den optimistiske hoppas så.

 

Detta är kultursamverkansmodellen; regional samverkan


Som en liten jämförelse kan nämnas att regeringen satsar 10 milj kr mer på upphovsrätt än på kultur/regional samverkan.

I regeringens budget finns ett löfte om att lägga 80 milj kronor på ett arbete för att skydda upphovsrättsskyddat material. Bland annat via informationskampanjer men också genom att se över möjligheten att införa brottsrubriceringen grovt upphovsrättsbrott.

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.