Seniorkörer i Skåne klämmer i

Körfestivaler finns det för alla kördiscipliner: barnkörer, ungdomskörer, damkörer, gaykörer, kyrkokörer, kammarkörer, barbershop-körer, sweet adeline-körer etc.

Men en festival för seniorkörer, läs: pensionärskörer, hör inte till det vanliga. Så, varför inte, tänkte man på Musik i Syd.

Idén till en Seniorkörsfestivalen kommer från Ann-Christine Albinsson, som samordnar Kultur och socialt innehåll på Omsorgsförvaltningen, Kristianstads kommun. Hon har ett stort engagemang för sin verksamhet och är deltar ofta i olika senioraktiviteter i kommunen.

 

– Ann-Christine uppmärksammade oss på hur många olika seniorkörer det finns i kommunen och hur roligt folk har, så varför inte sammanföra alla och samtidigt synliggöra detta. Vi fick frågan på Musik i Syd om ett samarbete kring en seniorkörfestival och vi nappade direkt, berättar Ulrika Gudmundsson-Schönberger, Musik i Syds samordnare för Musik i vården.

 

Tisdag eftermiddag den 31 oktober samlas 180 seniorer på Kulturkvarteret Kristianstad. De sjunger i elva olika körer i kommunen och ska nu träffas för en gemensam konsert. Det blir låtar med samtliga körer, allsång.

Kaffekalas med kakbuffé är ett givet inslag i sådana här kretsar.

 

Och vem skulle inte vilja vara med i någon kör som heter Tollarpsgänget, Hjärtats nyckel, Eftermiddagskören, KörsångStämning, Sångarglädje, Glada Toner, Havsvinden, Glädjespridarna?!