Ny Rehnqvist: uruppförs i Västervik och drar vidare till Japan

Det har blivit något angeläget och i tiden, det verk som just lämnat tonsättaren Karin Rehnqvists bord. Hon hade i uppdrag av orkestern Musica Vitae och röstensemblen Vokalharmonin att skriva nytt för dem, som de ville ha med sig på en turné till Japan i höst. Det blev fyra satser och 20 minuter långa verket Day is here!

Karin Rehnqvist. Foto: Ester Sorri

– Inte anade jag denna torka och hetta – som vi nu haft i tre månader – när jag i april komponerade sista satsen, en bön om regn, berättar Karin Rehnqvist.

– Det var snarare skönheten jag då fäste mig vid i denna traditionella Navajo-bön:

I skönhet finns jag
I skönhet går jag
I skönhet må regnen falla på oss

 

Dikter från eskimåer och indianer

Texterna  och inspirationen fann Karin i en bok med poesi från olika ursprungsbefolkningar. Boken var Vi kommer att leva igen; eskimå- och indiandikter tolkade av Gösta Friberg.

– Jag intresserar mig mycket för hur vi lever och har levat, vad som är viktigt för vår överlevnad. Dessa texter har ofta en direkthet och handlar om just detta – om Livet. Om Överlevnad, kommentarer Karin Rehnqvist.

Mer om verket här

 

Premiere

Dirigenten Fredrik Malmberg

Nu stundar uruppförande i Västervik den 10 augusti med Musica Vitae och Vokalharmonin under ledning av dirigenten Fredrik Malmberg.

Första framförandet sker i samband med  i samband med Västerviks kammarmusikfestival, i S.t Petri kyrka. Lördagen den 11 augusti blir det riktigt offentligt uruppförande i samband med Sveriges Radios program P2 i Parken (från Linnéparken i Växjö). Direktsänds i P2 med start kl 15.00. Då medverkar även årets Solistprisvinnare, cellisten Amalie Stahlheim.

Den 12 augusti får publiken i Målerås chans att uppleva konsertprogrammet.

 

Japan-turné i oktober

Den 7 t o m den 15 oktober befinner sig ensemblerna i Japan, i Tokyo och Satima, bland annat, och ger ett turnéprogram som kallas Nordic Light – Sounds of Sweden. Rehnqvist-stycket finns naturligtvis med, liksom verk av tonsättarna Andrea Tarrodi, Staffan Storm, Kent Olofsson; men det blir även en del annat nordiskt på dessa konserter.