Mer musik i Örnsköldsvik

Ett utmärkt exempel på anledningar att föra ut mer levande musik till fler är Scenkonst Västernorrlands initiativ med vänortskommun. Säsongen 2017/18 har Nordiska Kammarorkestern i Sundsvall haft Örnsköldsvik som vänort. Man kallar det Fokusår; förra året var det Timrå som var i fokus som vänkommun.

Det har bl a inneburit att orkestern i höstas spelade klassikern Peter och Vargen av Sergej Prokofiev för mellanstadieelever. El Sistema-barn från Örnsköldsvik gästade Tonhallen i Sundsvall och spelade tillsammans med Nordiska Kammarorkestern och barn från Sundsvall. Konserten Far and Away spelades för högstadieelever i Pingstkyrkan. Mästerviolinisten Gilles Apap gjorde sin avskedskonsert i april med Nordiska Kammarorkestern.

 

Hundratals medverkan i avslutningskonsert

Dirigenten Jon Terje Svendsen

I avslutningen på vänkommunåret samverkar nu Nordiska Kammarorkestern med Örnsköldsviks musikliv i konserten Örnsköldsvik tar ton onsdagen den 9 maj (biljettpriset är sympatiska 50:-). Flera hundra musicerande Ö-viksbor spelar och sjunger tillsammans med Nordiska Kammarorkestern i ett varierat konsertprogram.

Här är alla som ställer upp och gör musik tillsammans:
Musikkåren, Örnsköldsviks Musiksällskap, Stråk för alla, SambaNola, Nota Bene, Kammarkören, La Chorale, Cantus, Ö-viks Nya Spelmanslag, Sjung med Gung, Musikestetetiska programmet, Kulturskolans elever, Dream Orchestra, El Sistema, Örnsköldsviks Ungdomssymfoniorkester.

Dirigent för Noriska Kammarorkestern är denna gång Jon Terje Svendsen.