Finska Avanti! hotas av konkurs

Den finska kammarorkestern Avanti! som 1983 startades på initiativ av Esa-Pekka SalonenOlli Pohjola och Jukka-Pekka Saraste står nära konkursens rand.

Anledningen är att ensemblen krävs på 500,000 euro av det finska Undervisnings- och kulturministeriet därför att Avanti fått alltför stora statsbidrag under åren 2013 t o m 2017. Enligt myndigheten borde orkestern betala tillbaka hela 751,359,16 euro, men summan har därefter justerats till en halv miljon för att verka rimligare …

För år 2018 har ensemblen ännu inte fått något beslut om statligt stöd/finansiering (som skulle vara ca 180,000 euro).

På nedgång

Konstnärlig ledare för Avanti är sedan 1998 klarinettisten Kari Kriikku. Ensemblen har genom åren legat i framkant beträffande dirigenter, solister och tonsättare. T ex med storheter som Oliver Knussen, Esa-Pekka Salonen, Kaija Saariaho, Susanna Mälkki, Emmanuel Ax, John Storgårds, Hannu Lintu, Barbara Hannigan, Pekka Kuusisto, Matthias Pintscher, Uri Caine och Django Bates.

I sanningens namn ska dock nämnas att Avanti det senaste decenniet inte gjort sig lika kända som den profilerade avantgarde-ensemblen för nutida musik den var i starten. De senaste åren har man haft väldigt få framföranden.

Salonen – Saariaho-protest

Nu har de tidiga Avanti-profilerna, med bl a Esa-Pekka Salonen och Kaija Saariaho, i ett pressmeddelande gått ut och protesterat mot återbetalningskraven.  Man menar att Undervisnings- och kulturministeriet försöker skyla över sina egna brister genom att begrava orkestern med ett beslut som kan vara juridiskt hållbart men som går emot ministeriets egentliga uppgifter.

 

Bilden: Pianisten Peter Jablonski och dirigenten Hannu Lintu efter en konsert med Avanti.