Allt är inte filharmoniskt. Det väsnas, slamrar, tjuter och piper. När orkestern ska ut på turné är det flyget som gäller. Det är alltid ont om tid i planeringen och då får det bli resande med flyg.

Så det är mer än musik och kulturutbyten och stående ovationer som flödar under turnéerna. Det handlar om koldioxidutsläpp, också. Vi talar inte om kilon; för en orkester blir det tonvis av CO2-utsläpp.

Det gäller naturligtvis inte bara Sveriges Radios Symfoniorkester som nu är ute på en 14-dagars Europaturné. Det gäller alla orkestrars och ensemblers flygande (för instrumentalsolister och sångare blir det ju bara ett antal hundra kilo per flygresa, istället för ton …ja, ni förstår, att vara musiker kostar på).

85 ton för en Bruckner-symfoni

Vad kostar egentligen en orkesterturné i utsläpp? Vi tar turnéaktuella Sveriges Radios Symfoniorkester som exempel.

I maj 2018  reste orkestern till Pisa för att framföra Symfoni nr 5 av Anton Bruckner.
CO2-resultat: 85 ton

I augusti reste orkestern till Edinburgh för att framföra Symfoni nr 8 av Gustav Mahler.
CO2-resultat: 58 ton

I november är orkestern på Europaturné (Belgien, Nederländerna, Tyskland, Schweiz, Österrike) med verk av Robert Schumann, Alban Berg, Jean Sibelius, Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz och (13 min) Allan Pettersson.
CO2-resultat: 71,3 ton

Tre turnéer genererar såiunda 214,3 ton ton i koldioxidutsläpp (lågt räknat) – enbart genom flygandet. Sedan tillkommer givetvis den miljöpåverkan som transfer med bussar och taxi orsakar. Samt de extra ton med instrumentbagage som är nödvändiga för att genomföra konserterna.

Filharmonisk tungviktare

Radiosymfonikernas utsläpps-ton slås dock med råge när Kungl Filharmoniska Orkestern ger sig ut på långflygning till Tokyo för att ge tre konserter i Suntory Hall under tre dagar.

I början av september reste orkester och följepersoner för att framföra Helena Munktell Bränningar, Ludwig van Beethoven Pianokonsert nr 5, Pjotr Tjajkovskij Symfoni nr 5Gustav Mahler Symfoni nr 1.
CO2-resultat: 325,5 ton (lågt räknat).

En klimatkompensering med utsläppsrätter skulle kosta 117,000 kr; osäkert om Konserthuset gjort detta.

Reser du bara i Sverige?

Är du solomusiker, sångare eller ingår i en liten ensemble och planerar hur du ska ta dig till nästa konsert. Ett gig i Malmö eller Göteborg, ett inhopp i Umeå, en provspelning i Karlstad, en koll i Stockholm etc.
Då kan du ta en titt här ›
Samtidigt kan du reflektera över hur koldioxid-kilon efter några turer ganska lätt blir till ton.

Hör musik och miljö samman?

Musik och miljö borde hänga ihop betydligt mer hållbart och insiktsfullt än vad förhållandet är idag.

Det finns något som kallas tondövt.

Vilken orkester eller institution vågar dra på sig ledartröjan här? För inte står väl konstmusiken högre än vår överlevnad?

 

 

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.